Schapen moeten toch geschoren worden?
Van nature is dat eigenlijk helemaal niet nodig. Schapen hebben net genoeg wol om zich te beschermen tegen koude weersomstandigheden. In de zomer verliezen schapen, net zoals katten en honden, hun vacht door te ruien. Echter zou ik hierover moeten praten in de verleden tijd. Doordat schapen gefokt worden om zoveel mogelijk wol te produceren, is scheren nu wel noodzakelijk voor het schaap om te overleven.
Maar als schapen geschoren moeten worden, wat is er dan mis met het gebruik van wol?
Hier zijn een aantal redenen voor. Het is redelijk wreed dus als je hier niet zo goed tegen kan, kan je dit best niet lezen.
Wol wordt niet in België geproduceerd
Schapenwol wordt voornamelijk geïmporteerd uit het buitenland (Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk) en is dus verre van milieuvriendelijk
Kunstmatige inseminatie
In sommige bedrijven gebeurt het fokken niet op de ‘natuurlijke’ manier maar via kunstmatige inseminatie. Bij deze praktijken worden de schapen (liggend op de rug) in een machine geklemd waar ze lange tijd onbeweeglijk in moeten zitten
Castratie/couperen van staarten
De mannelijke schapen worden een paar weken na de geboorte gecastreerd. Dit gebeurt door een rubberen ring rond de teelballen te plaatsen die ervoor zorgt dat de bloedtoevoer stopt en het lichaamsdeel afsterft. Enorm pijnlijk. Op dezelfde manier worden de staarten verwijderd, dit om de ziekte Myasis te voorkomen.
Mulesing
Mulesing is het wegsnijden van de huid rond het achterwerk van het schaap, zonder verdoving. Dit wordt ook gedaan om de ziekte Myasis te voorkomen (larven van vliegen die bij uitkomst het schaap beginnen op te eten).
Hoe kan het wel?
Ondertussen bestaan er een aantal labels die diervriendelijke wol zouden moeten garanderen. Echter kan je nooit 100% zeker zijn dat de schaapjes niet hebben moeten lijden.
Daarom is het beter om gewoon geen wol meer te kopen. Op de etiketten wordt altijd vermeld van welke materialen je kledij gemaakt wordt.
Vind je dat meer mensen dit zouden moeten weten? Twijfel dan niet om dit berichtje te delen! Samen naar een diervriendelijkere wereld
Bron: thegreenvegans.com